20/05/2022

Cirurgians d’arreu de Catalunya fan un curs d’ecografies a Althaia amb models reals

· Es tracta d’un curs internacional que a Althaia ha organitzat el Departament de Cirurgia

· Hi han pres part 17 cirurgians

17 cirurgians d’hospitals d’arreu de Catalunya, han participat en el primer curs MUSEC (Modular Ultrasound ESTES Course) que ha organitzat aquest passat dissabte el Departament de Cirurgia de la Fundació Althaia. Aquesta és una formació dirigida especialment a cirurgians i residents en la qual s’utilitza l’ecografia com a eina de decisió clínic-terapèutica. Els participants han pogut aplicar els coneixements practicant amb models reals.

Justament aquest vessant pràctic ha estat molt ben valorat pels alumnes, que han participat en aquest curs ja que converteix l’ecografia en una eina útil per prendre decisions en el moment que sigui necessari. Cal tenir en compte que aquesta prova diagnòstica és una eina que cada dia s’utilitza més arreu del món, per totes les especialitats mèdiques i quirúrgiques. En pacients politraumàtics, que protagonitzaven aquest curs, s’està estenent el seu ús ja que la clàssica punció-rentat peritoneal està obsoleta.

Fotos ; Althaia

La utilització de les ecografies per part dels cirurgians beneficia als pacients ja que puguin prendre una decisió ràpida. Això és especialment important en els pacients politraumàtics en els quals és clau actuar amb la màxima celeritat. En cap cas, supleix la tasca dels metges especialitzats en radiologia, sinó que l’ús de les ecografies per part dels cirurgians, s’aplica en el vessant clínic i en casos molt puntuals on es necessita actuar amb rapidesa.

El curs ha estat realitzat majoritàriament per joves professionals, una quarta part dels quals eren metges residents. Els instructors van ser una peça destacada durant la formació ja que facilitaven i incentivaven als participants perquè poguessin entrenar-se amb models reals i amb simulació de casos aplicant els coneixements teòrics adquirits de manera on-line durant els dies previs al curs presencial.

El primer bloc estava dedicat a l’E-FAST, una ecografia abdominal i toràcica orientada a detectar líquid lliure intra-abdominal, descartar si hi ha hemotòrax o pneumotòrax. L’objectiu era que els participants aprenguessin la tècnica de l’ecografia, orientada a buscar la imatge patològica i practicar la decisió quirúrgica guiada per les troballes ecogràfiques davant de pacients politraumàtics. El segon bloc va estar dedicat a l’ecografia d’urgències quirúrgiques. Incloïa patologia intra i extra-abdominal freqüent a les guàrdies de cirurgia (apendicitis, colecistitis, hernia, diverticulitis i ecografia compressiva).

La voluntat dels organitzadors és que aquest curs, que ha comptat amb el suport de la Societat Catalana de Cirurgia, es pugui repetir. Les noves instal·lacions de l’Hospital Sant Joan de Déu d’Althaia, amb un espai docent ben dotat, facilita que es puguin dur activitats d’aquestes característiques.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: