17/06/2024

davant els dies de festa de Setmana Santa, en que es realitzen activitats d’oci, desplaçaments i activitats a l’aire lliure que impliquen alguns riscos, demana a la població prudència i aprofita per recordar alguns consells d’autoprotecció bàsics, per tal de gaudir de forma segura dels merescuts dies de descans.

Emergències: truca al Telèfon 1-1-2

En cas de qualsevol emergència policial, sanitària, d’incendis, etc. cal trucar el telèfon d’emergències 1-1-2 i indicar de forma clara el vostre nom, dir on sou i què ha passat.

El telèfon 1-1-2 és gratuït i funciona les 24 hores del dia, hi podeu trucar des de qualsevol telèfon fix o mòbil, encara que no tingueu saldo sempre i quan hi hagi cobertura d’alguna companyia de telefonia mòbil, si no hi ha cap mena de cobertura no us hi podreu posar en contacte. Cal tenir-ho en compte a l’hora de programar sortides a la muntanya ja que hi ha moltes zones on no hi ha cap mena de cobertura de telefonia mòbil.

El telèfon 1-1-2 és comú a la Unió Europea, podeu trucar-hi des de qualsevol país de la Unió si teniu una emergència. En el cas d’Andorra el TF 112 és per a rescats de muntanya, si teniu una emergència policial truqueu al TF 110 i si necessiteu una ambulància, al TF 116.

Aquests dies en família són molt útils per a assegurar-vos que els vostres fills i resta de familiars i amics coneixen que el telèfon d’emergències és el 1-1-2, aprofiteu-ho!

Processons i altres activitats de massiva concurrència:

Si teniu previst assistir a algun acte tradicional dels que se celebren aquests dies en els que hi concorri molta gent, Protecció Civil de la Generalitat us recomana que tingueu en compte aquests consells, especialment si hi aneu amb criatures:

· Si aneu acompanyats o en grup, acordeu un punt de referència on tornar-vos a reunir en cas que us separeu o us perdeu.

· Si aneu amb nens porteu-los a coll o de la mà. Estigueu pendents de la gent gran i de les persones amb impediments.

· Porteu la documentació a sobre. En el cas dels nens, gent gran i discapacitats psíquics prepareu una fitxa amb les seves dades i un telèfon de contacte, i feu que la portin en un lloc visible per si es perden.

· És important que porteu roba còmoda i adequada a lloc on aneu. Tingueu en compte també que el calçat que porteu us protegeixi bé els peus, ja que és la part del cos on es produeixen la majoria de les ferides.

· Tingueu localitzades les sortides d’emergència o les vies d’evacuació i estigueu atents a les indicacions del personal de seguretat.

· En concentracions massives a l’exterior, si teniu la sensació d’estar atrapats o sense sortida possible, busqueu una ubicació alternativa on pugueu localitzar una via d’evacuació.

Trànsit:

El Servei Català de Trànsit (SCT) alerta que a l’hora d’emprendre un viatge a les carreteres cal tenir clars els consells bàsics de seguretat viària:

Abans del viatge

· Reviseu el vehicle, sobretot: frens, direcció, pneumàtics, oli, posició dels seients i dels retrovisors, i cinturons. El manteniment del vehicle és molt important per evitar incidències durant la conducció.

· Descanseu prou abans del viatge. No mengeu de forma abundant, atès que provoca somnolència.

· La ingesta d’alcohol minva i altera les capacitats per a la conducció. No es pot conduir un vehicle amb una taxa d’alcohol en aire espirat superior a 0,25 mil·ligrams per litre. Tampoc consumiu substàncies estupefaents.

· Programeu el viatge amb prou antelació, triant els itineraris més adequats i evitant les hores més conflictives.

· Escolteu els diferents serveis informatius de trànsit per conèixer l’estat de les carreteres o qualsevol altra informació relacionada.

Durant el viatge

· Cordeu-vos sempre el cinturó de seguretat. Si viatgeu amb infants protegiu-los amb els dispositius de retenció infantil. Els desplaçaments curts són tant o més perillosos que els trajectes principals.

· Si conduïu motocicletes o ciclomotors, poseu-vos el casc ben cordat.

· La velocitat excessiva i inadequada provoca accidents. Adapteu-la a les circumstàncies de cada moment, sobretot en cas de conducció amb condicions meteorològiques adverses. El mal temps augmenta el risc de patir un accident a la carretera.

· Respecteu la distància entre vehicles. En cas de pluja o boira cal augmentar aquesta distància de seguretat per evitar col·lisions.

· Durant la conducció no manipuleu el telèfon mòbil ni altres dispositiu electrònics (ràdio, gps…), atès que suposen una desatenció al volant molt perillosa.

· En cas d’avaria, retireu el vehicle de la carretera sempre que sigui possible i adopteu les mesures necessàries, sempre fent-vos visibles a la resta d’usuaris amb l’armilla reflectant. Utilitzeu els triangles de presenyalització de perill i recordeu que cal posar-los a una distància mínima de 50 metres tant davant com darrere el vehicle.

En sortides a la muntanya:

Els Bombers de la Generalitat recomanen, abans de començar l’activitat:

· Informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps a través dels mitjans de comunicació convencionals i, a través d’Internet, al web del Servei Meteorològic de Catalunya http://www.meteo.cat entre d’altres.

· Planifiqueu l’activitat i tingueu molt en compte la seva possible durada (consultant guies i mapes del recorregut). És important dur mapes actualitzats de la zona que preveiem recórrer.

· És important que aneu sempre acompanyats o, sinó, que informeu algú de l’activitat que heu previst, del recorregut i de l’horari aproximat.

· Cal que porteu l’equipament i el material adequat a l’activitat que voleu fer. En especial, davant la possibilitat que es faci fosc, és molt important dur un llum frontal de led i roba d’abric.

Els Bombers de la Generalitat recomanen, durant la marxa:

· Si aneu en grup, mantingueu el contacte amb la resta de companys.

· Fixeu punts de referència en el recorregut per orientar-vos.

· Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics.

· Si fa fred, no deixeu de caminar.

Eviteu intoxicacions i asfíxies amb calderes, escalfadors i generadors elèctrics:

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) recorda el perill que es produeixin accidents a la llar com a conseqüència d’un funcionament deficient dels sistemes de calefacció o de poca ventilació, que poden causar ferits greus o, fins i tot, la mort. Hi pot haver intoxicacions per monòxid de carboni o per diòxid de carboni.

Hi ha indicis externs que ens poden indicar que s’està produint una combustió incompleta:

1.Si detecteu un canvi en el color de les flames: les flames han de ser de color blau i mantenir-se estables; si les flames són de color groc o taronja, indiquen una mala combustió de l’aparell.

2.Si detecteu que a l’aparell, al voltant de la flama, hi apareixen taques de color groc o marró.

3.Si els indicadors lluminosos dels aparells s’apaguen sovint.

4.Si noteu que augmenta la condensació a la part de dins de les finestres.

Consells d’ús i manteniment dels aparells domèstics

· Reviseu l’estat dels aparells de calefacció, les calderes, les estufes i, en general, els elements de combustió i assegureu-vos que en faci el manteniment i la reparació una persona autoritzada.

· Recordeu que cal complir amb els períodes de revisió i manteniment de calderes que estableix la normativa.

· Renoveu o feu revisar els aparells molt antics o quan noteu que no funcionen correctament.

· No feu servir els aparells de calefacció si no esteu segurs del seu bon funcionament, si fan una olor estranya en connectar-los o si no semblen en bon estat.

· A les xemeneies, assegureu-vos que el tir estigui obert. Recordeu que cal escombrar les cendres regularment.

· No feu servir mai dins de casa forns de cuina per escalfar una habitació, fogonets de càmping ni altres elements d’exterior.

· Eviteu fer servir dins de casa estufes portàtils que funcionen amb gasolina, gas propà o carbó. En el cas que no hi tingueu més remei, assegureu-vos sempre que hi ha una bona ventilació.

· Reviseu que els sistemes de ventilació no estiguin tapats ni obstruïts, especialment a llocs on hi ha vent fort. No s’han de fer servir mai en llocs sense ventilació.

· Ventileu cada dia durant uns minuts els locals, habitatges o estances, per garantir l’entrada d’oxigen i aire net.

· Apagueu les estufes a la nit i sempre que no siguin realment necessàries.

· Quan reviseu l’aïllament de finestres i portes de l’exterior, no tapeu les reixes ni els conductes de ventilació de gas o combustió: serveixen per garantir una bona combustió i alhora per evitar l’acumulació de gasos.

· No acosteu les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Tampoc eixugueu roba o altres objectes sobre l’estufa, el braser o la cuina de llenya, ja que podríeu provocar un incendi. No els cobriu amb cap objecte.

· Mantingueu els nens lluny d’estufes, brasers i xemeneies. No deixeu encenedors al seu abast.

· En absències prolongades, és recomanable tancar la clau de pas dels combustibles de casa vostra.

Com evitar l’asfíxia per diòxid de carboni:

L’asfíxia associada a una ventilació insuficient a les estances, també pot ser deguda a la presència de diòxid de carboni, que redueix l’oxigen present a l’aire fins a nivells que poden produir l’asfíxia.

De la mateixa manera que en el cas del monòxid de carboni, aquests accidents no es poden detectar de forma anticipada i hi ha poc marge de reacció, d’aquí la importància d’actuar preventivament.

Cal que:

· Garantiu una ventilació suficient a les estances que escalfeu amb aparells de gas, carbó, llenya, xemeneies o similars, i també a les estances on s’ubiquen les calderes.

· No obstruïu mai les reixetes de ventilació.

· No aneu mai a dormir deixant un aparell encès si aquest no té ventilació cap a l’exterior.

· No deixeu mai un braser o una estufa de llenya, carbó o similar en una habitació completament tancada: mantingueu una porta o una finestra amb una obertura suficient per fer-hi circular l’aire.

· El gas s’acumula especialment als llocs baixos, per això cal tenir una cura especial als soterranis.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.