27/06/2022

Editorial : Bretolades?

Text : Tina Barbero

Alguns actes  que hem sofert al nostre espai comú, el municipi, el de totes i tots els ciutadans – tals com  pintades a la via pública i al SES Bages Sud, trinxada de pancartes electorals, cagarades d’animals a la via i un llarg  etcètera…- Ens porta,  al nostre modest diari local, a dir la nostra escrivint la següent Editorial. Per indignació? Podria ésser, però en aquests casos,  és més per una profunda tristesa com a ciutadana del poble.

Normalment, els comportaments d’alguns ciutadans i ciutadanes que sobrepassen els límits de la broma els titllem de bretolades es a dir, accions pròpies d’un brètol. I un brètol – segons definició del Diccionari.cat – és “home sense valor”. Ampliaria la definició “d’home”  també a “ dona” sense valors, afegint que, pel fet de que els seus actes ens afecten com a poble, són persones amb una manca d’informació , educació, i/o aprenentatge en  valors cívics.

Sí, els valors propis de cadascú són el més preuat que una persona, com a tal, ha de triar i fer créixer. Aquests valors  esdevindran actituds, i les actituds, basades  en els nostres valors personals, comporten la realització de certs  comportaments, en aquest casos als que faig referència, socials i de convivència.

No voldria des d’aquesta editorial sermonejar. Totes i tots aprenem cada dia, jo la primera. Però és un tema que ens preocupa com a membres  de la comunitat i de ben cert s’està treballant des de diferents àmbits. A tall d’exemple, als “Debats Educatius” del passat curs escolar es parlà àmpliament de valors, actituds, comportaments i accions, d’es d’una perspectiva d’àmbit públic com d’àmbit privat de les persones. Aviat es podran veure els fruïts  del treball realitzat conjuntament pels assistents als mateixos, tots dones i homes del poble. A més, en aquest mateix mitja, es va fer un ampli reportatge informatiu sobre l’incivisme, i al Cafè de la Ràdio ( La tertúlia de Ràdio7digital)  es tractà el mateix tema, en relació a Castellbell i el Vilar.

Quan parlem d’incivisme també hem de valorar el cost i el perjudici generat al municipi i als seus ciutadans i ciutadanes. Les  activitats incíviques, tenen  cost econòmic i de recursos, ja siguin materials, monetaris o humans. Mentre es netegen bretolades i actes incívics –esborrar pintades, recollir cagarades de gossos, reposar  miralls trencats de les vies,  etc.- no es poden dur a terme altres tasques necessàries.

Complement  :

“Debats Educatius”  A l’Octubre tornem. Comptem amb tots vosaltres.  Participa!

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: