La regió sanitària de la Catalunya Central(Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès) té un total de 9.992 casos confirmats per PCR, 662 més que en la setmana anterior . La xifra s’eleva a 11.967 si es tenen en compte les altres proves. Des de l’inici de la pandèmia han mort 1.637(3+) persones en aquesta regió,. El risc de rebrot puja 10 punts, fins a 242,13. La setmana anterior era de 325,90. La taxa de reproducció del virus puja i supera l’1, fins a l’1,05 (la setmana del 16 de setembre era de l’1,60) i la taxa de confirmats per PCR per 100.000 habitants és de 117,67. La regió suma 49 pacients ingressats (7 menys respecte a la setmana passada), 11 són a l’UCI (3+).
L’Oganització Mundial de la Salut(OMS) no entén, per què la pandèmia és més greu a Espanya si té “les mesures més restrictives”

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va admetre aquest divendres que fa setmanes que es pregunta “quins són els factors, i per què” la pandèmia a Espanya és més greu que en altres països si a l’Estat s’apliquen “les mesures més restrictives”. En un debat al Nueva Economía Fórum, la directora de Salut Pública de l’OMS, María Neira, va assegurar que Espanya és “una alerta roja” del que pot passar a altres països en poc temps. Neira també ha remarcat que cal analitzar “de manera crítica i objectiva” el que no s’està fent prou bé i ha reclamat “coordinació, lideratge i organització”. La responsable de l’OMS ha assegurat també que no li agrada veure titulars sobre la “disparitat i el desacord” en les mesures a prendre a Madrid.
María Neira ha assegurat que el “relaxament” dels joves a Espanya, que poden haver anat a festes o grans aglomeracions, “no justifica tota la situació que s’està vivint avui”, perquè en altres països europeus també s’han viscut festes similars.
Amb tot, Neira ha demanat “millorar la resposta de la població i conscienciar més als joves”, i ha apuntat al gran nombre de contagis que hi ha, també, dins de l’àmbit familiar.
La directiva de l’OMS ha admès que “Espanya és el país que té les mesures més restrictives” per frenar la pandèmia però que, malgrat això, té una situació pitjor que “altres països amb mesures una mica més relaxades”.
Neira ha apuntat, també, a la necessitat de revisar l’atenció primària i fer un bon seguiment dels contactes. “Si falten rastrejadors, que es posin rastrejadors”, ha demanat.
“Tan de bo es pugui detectar quina és la part dèbil (de l’estratègia d’Espanya) i corregir-la com més aviat millor. És fonamental per la tranquil·litat dels ciutadans i també per ser més eficaços”, va dir.