25/04/2024

Pla mitjà de Miquel Palau, vocal de la DO Pla de Bages, collint el raïm a les vinyes d'Abadal. Imatge de l'1 d'octubre de 2020. (Horitzontal)

Vols saber més? Clica a la notícia....

Les condicions meteorològiques d’aquest final d’estiu afavoreixen el raïm “salvat”, que serà de més qualitat

Els cellers del Bages enllesteixen aquests dies una de les veremes “més complicades” dels darrers anys. Les condicions meteorològiques d’aquest principi d’any i especialment les pluges de la primavera han fet proliferar la propagació del míldiu a molta velocitat. “Altres anys l’aturaves, aquest veies les taques a les fulles i no et donava temps d’aturar-lo abans que arribés al raïm”, explica l’enòleg del celler Les Acàcies d’Avinyó, Llorenç De Ferrer. Tot i que l’afectació no ha estat la mateixa a tots els cellers de la comarca, des de la DO Pla de Bages calculen que, ara per ara, la producció podria caure un 25% respecte a la del 2019.
El confinament va arribar en un dels pitjors moments, “quan esclata la vinya i quan tenim més feina”, explica l’enòleg Miquel Palau, vocal de la DO Pla de Bages. Les gelades i pedregades de principi d’any havien afectat algunes vinyes bagenques, però va ser especialment les precipitacions constants dels mesos d‘abril, maig i juny i les temperatures elevades el que van fer “més mal”, ja que van fer proliferar els fongs i que el míldiu, la malaltia que produeixen a les vinyes, avancés a molta velocitat. Aquest fet ha comportat la pèrdua de part del raïm. “A alguns cellers els ha afectat molt, a altres no tant, però calculem que la producció podria reduir-se un 25% respecte al 2019”, diu Miquel Palau.

A Les Acàcies, a Avinyó, la malaltia ha afectat bona part de la producció. El celler és un dels més petits de la comarca, amb una hectàrea de vinyes. El seu enòleg, Llorenç De Ferrer, diu que aquesta verema ha estat una “de les més complicades”. “Més que per la covid, pel fong”, recalca, tot subratllant que “malgrat que no tenim molta vinya, el terreny és limitat”. A més, a diferència d’altres campanyes, especifica l’enòleg, la malaltia s’ha propagat “molt ràpid” i amb les precipitacions “no podies entrar quasi a la vinya per tractar-la”.

Menys producció però de més qualitat

Tot i que la producció vinícola caurà respecte al 2019, tot apunta al fet que serà de més qualitat. A Les Acàcies, tenen aquesta percepció. No són els únics. Des de la DO Pla de Bages, Palau recalca que malgrat que la meteorologia no els va acompanyar a principis d’any, sí que ho ha fet al tram final de l’estiu. Alguns cellers, explica, van avançar l’inici de la verema fins a deu dies, però, per contra, no acabarà abans. El fred de les darreres setmanes, les altes temperatures del migdia i les poques pluges han “alentit la maduració”, que especialment afavoreix a les varietats negres i permet “anar a buscar el punt òptim” per a collir el raïm. “Esperem que aquests 15 dies que queden, el temps es mantingui”, diu.

Pla detall del raïm a les vinyes d’Abadal.

Els efectes de la covid-19

La verema, en plena pandèmia, ha obligat els cellers a adaptar-se a les mesures preventives. El sector, però, explica Palau, està patint “de ple” els efectes de la crisi econòmica. “Una part important viu de la restauració, que està patint; el turisme de costa, que és consumidor de vi, també ha baixat…I el mercat d’exportacions també es veu molt afectat”, afegeix.

No obstant això, el vocal de la DO Pla de Bages creu que la comarca té la sort de no tenir “grans volums”, pel que creu que patirà “menys l’impacte”. Recorda que molts cellers “són petits, sovint amb més demanda que oferta, sense excedents, el que juga a favor nostre si es fan les coses bé”. “La DO segueix el seu camí de fer passes petites per avançar i el seu futur segueix sent esperançador”, assegura.

‘La ruta del vi’

La DO Pla de Bages, que aplega 15 cellers de la comarca, vol convertir el territori en referent d‘enoturisme. Segons les darreres dades, unes 60.000 persones fan enoturisme anualment al Bages, dels quals el 22% són de fora de Catalunya.

Aquest interès a l’alça ha dut a la DO i Bages Turisme a sumar esforços. Han creat ‘La ruta del vi’, que vol posar en valor els vins que es fan a la comarca però també elements patrimonials i paisatgístics, com les construccions de pedra seca o el Geoparc de la Catalunya Central. La ruta inclou activitats per a tots els gustos, que van des de la descoberta de les barraques de pedra seca a pícnics entre vinyes.

En paral·lel, amb l’objectiu d’acostar a la ciutadania el patrimoni vitivinícola i els vins de la comarca, el Bages ha celebrat aquest cap de setmana la 25a Festa de la Verema. Que ha comptat amb una trentena d’activitats repartides per tot el territori bagenc, entre les quals van destacar els tastos guiats, les visites i les rutes pel patrimoni de la vinya.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares