29/06/2022

Èxit a les primeres jornades sobre la infàcia celebrades a Castellbell i el Vilar

DSC_0058
FOTO : Pere Sánchez

Text: Ajuntament de Castellbell i el Vilar.

Coincidint amb el Dia Universal dels Drets de l’Infant el Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Castellbell i el Vilar van organitzat per primera vegada al territori una jornada que ha analitzat les eines de què disposa el Bages per fer front al risc social d’infants i joves. La iniciativa va tenir una excel·lent resposta per part dels professionals que tenen contacte amb els infants i joves. Un centenar d’inscrits, entre els quals hi va haver : mossos d’esquadra, advocats, directors d’institut, mestres, educadors, monitors de lleure, treballadors familiars, i altres perfils professionals van assistir a la jornada que va tenir lloc a Castellbell i el Vilar, divendres passat al matí al Casino Borràs.

 

Radiografia del Bages

En el transcurs de la jornada és van exposar els resultats de l’estudi elaborat al territori per part de la Diputació de Barcelona a partir de la informació detallada de més de 1.800 expedients. L’estudi va comptar amb la col·laboració dels educadors socials de les Àrees Bàsiques de Serveis Socials( (SSB) del Bages. El document revela que les necessitats de la infància es multipliquen en l’actual conjuntura i s’alerta de l’alt nivell de negligència que es dóna en algunes llars de la comarca. S’apunta l’organització caòtica de la llar, el desinterès per l’evolució a l’escola o per les necessitats bàsiques dels infants per part de pares i mares com a fets que desenvolupen en situacions de risc. L’estudi també posa de manifest que les dificultats econòmiques, els problemes per mantenir la conducta i els casos de maltractament psíquic i emocional són altres aspectes comuns al territori. El conseller d’Acció Social i Ciutadania del Consell Comarcal del Bages, Albert Marañón, va apuntat que “tot i que els municipis apliquen polítiques per fer front a les situacions de risc els recursos són molt limitats i sovint s’han de fer autèntics miracles”. Marañón va afegir que “els drets de la infància no poden esperar i s’han de dedicar els recursos que siguin necessaris”.

 

Bones pràctiques

La jornada va exposar casos de bones pràctiques per part dels Serveis Socials Bàsics del Bages. Els participants han pogut conèixer les iniciatives K, de l’Institut Bages Sud i SSB de Castellbell i el Vilar, Pit-Stop, de Joventut i SSB de Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet i el taller d’entrenament en habilitats parentals per a famílies, derivades des de SSB, presentat pel Consell Comarcal del Bages. També és va donar a conèixer el taller d’intel·ligència emocional per a famílies desenvolupat a Cardona i els tallers de criança positiva amb la petita infància programats a Monistrol de Montserrat.

 

Jornada intensa

La sessió va posat damunt la taula una de les qüestions que més preocupen a les famílies que té a veure amb l’ús de les noves tecnologies. Des de la Unitat de Joc Patològic i Altres Addiccions no Tòxiques de la Fundació Althaia s’han aprofundit sobre l’addició a les noves tecnologies per part d’infants i adolescents. En paral·lel, s’ha exposat el nou model d’intervenció socioeducativa per a infants, adolescents en risc i les seves famílies, a través de la participació d’Esther Rovira, responsable dels Serveis Preventius de la Direcció General de l’Atenció a la Infància i a l’Adolescència de la Generalitat. La jornada va posar el punt i final amb la representació de l’obra Un edukador social en Alaska, a càrrec del grup Factoria Los Sánchez.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: