04/12/2023
La Diputació de Barcelona va presentar ahir al Consell d'Alcaldes del Bages el Pla director per a la restauració dels espais fluvials de la comarca Castellbell i el Vilar està inclòs en aquest Pla Director
Pla director( original )
Foto : Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona va presentar ahir al Consell d’Alcaldes del Bages el Pla director per a la restauració dels espais fluvials de la comarca, amb el qual es vol potenciar els valors ecològics, culturals i patrimonials, així com el gaudi social dels rius Llobregat i Cardener al seu pas pel Bages. Castellbell i el Vilar està inclòs en aquest Pla Director. La Regidora Neus Palacios, regidora de Medi ambient de l´aj de Castellbell i el Vilar, va ser l’encarregada d’assistir a la presentació al Consell d’alcaldes.

La presentació del Pla director va tenir lloc al Consell Comarcal del Bages, a Manresa, i va comptar a la presència del diputat Josep Oliva, juntament amb la presidenta del Conselll Comarcal, Mercè Cardona; el president del Consell d’Alcaldes del Bages i alcalde d’Artés, Josep Candàliga, i el conseller de Medi Ambient, Xavier Codina, a més dels tècnics de la gerència de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona responsables del treball.

El Pla director, promogut pel Consell Comarcal del Bages, ha estat redactat per un equip pluridisciplinar de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, integrat per arquitectes, biòlegs i ambientòlegs, en estreta col·laboració amb les tècniques i responsables de l’Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal.

El treball parteix de diferents antecedents d’anàlisi i proposta territorial de la comarca dels sòls no urbanitzables, formulats des de diferents àmbits administratius i socials, entre els quals s’inclouen els anomenats espais fluvials. El treball inclou actuacions de restauració de trams concrets de caràcter estratègic, com per exemple els projectes Riu Verd I i II, desenvolupats pel Consell Comarcal entre 2003 i 2011, que han suposat intervencions de restauració en una vintena de llocs de l’espai fluvial.

El document dóna resposta a la voluntat del Consell Comarcal del Bages de recuperació dels espais fluvials de la comarca de cara a potenciar els valors ecològics, culturals i patrimonials dels rius així com el seu gaudi social.

Aquesta potenciació és clau perquè els espais fluvials siguin reconeguts i incorporats per la població en general, i no només de la comarca, i es puguin consolidar com un actiu territorial i paisatgístic amb la perspectiva d’estimular l’activitat econòmica relacionada amb els rius de la comarca.

Itinerari “Camí del riu” al Cardener i el Llobregat

El treball proposa actuacions específiques que aborden projectes d’intervenció sobre 40 àrees seleccionades, 17 del Cardener i 23 del Llobregat.  Els projectes són de diferent tipologia i pretenen cobrir aspectes de conservació, restauració i l’adequació i posada en valor dels espais del voltant així com la compatibilitat dels usos i les activitats.

Finalment, pel que fa a la diagnosi i les actuacions de restauració plantejades, el Pla director fa la proposta de Camí del riu, un itinerari a peu tot al llarg del sistema fluvial bagenc del Cardener i el Llobregat, que ha de funcionar com a iniciativa de conservació ecològica, de treball educatiu per als estudiants de la comarca, així com de proposta turística i d’element d’integració i promoció econòmica i cultural de la comarca.

El Pla destaca també la conveniència que el Consell Comarcal faci efectiva la coordinació intermunicipal i interadministrativa i promogui l’agrupació dels ajuntaments de l’àmbit i els principals usuaris de l’espai fluvial, especialment pels temes relacionats amb la modificació i adaptació del planejament municipal i territorial i per temes com la regulació i aprofitament dels cabals, l’ús públic i la promoció econòmica compatible. En definitiva, una actuació sobre els mecanismes de planificació sectorial i de programació d’actuacions que es deriven de la implementació d’aquest Pla director.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: