09/12/2023

141110286

Vols conèixer aquesta tradició andalusa? Entra i llegeix...

Les processions són un dels actes més esperats i multitudinaris de la Setmana Santa. Aquestes processons consisteixen en desfilades de fidels i natzarens juntament amb imatges de sants, Verges i Cristos. El seu origen se situa en el teatre religiós que es realitzava en l’edat mitjana en pòrtics i esglésies i que es basava en escenes de la passió de Crist en la seva majoria. A poc a poc i amb el transcurs dels anys es van anar substituint als actors per imatges de fusta amb roba. El naixement de les confraries en el s. XV juntament amb l’inici de les desfilades en el s. XVI, van impulsar l’inici de les processons que coneixem en l’actualitat i que van aconseguir la seva culminació en el s. XVII.

En el segle XVIII, es van prohibir els confrares que es flagel·laven durant la processó i en el s. XIX, ja es van introduir les bandes de música que acompanyaven les processons i les quals també es mantenen avui dia.

Les saetes de Setmana Santa: orígen i tipus

La saeta és un cant popular executat al pas de les processons de Setmana Santa des d’un balcó baix i que és tradició en pràcticament tota Andalusia.
Saeta prové de la paraula llatina saggita, que significa fletxa, i que expressa molt bé el sentiment del cantaor davant les imatges religioses de Jesús o de la Verge. Les saetes s’engloben dins de les cançons denominades “a seques” o a “cape-la”, perquè s’interpreten sense cap instrument musical d’acompanyament.
L’origen de les saetes es remunta al s. XVI, a les cobles que cantaven els pares franciscans, però es van començar a fer més populars a partir del s. XIX.
Les saetes solen estar compostes de quatre o cinc versos i sempre de significat religiós.
De saetes hi ha de dos tipus: les primitives i les flamenques.
Les primeres més curtes i sòbries a penes es conserven i tan sols es canten en algunes localitats com per exemple: Marchena, Utrera, Castro del Rio, Lucena, Cabra, Loja o Arcos de la Frontera.
Les flamenques, també dites saetes artístiques, són de creació més recent, però són les més utilitzades en l’actualitat.
Algunes de les saetes més conegudes són: La Madrugá, Esperanza Macarena, El Crist dels Gitanos, etc.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares
%d