09/12/2023
Jo de tú, no m'ho perdria....

El públic assisteix a l’estrena d’una peça introductòria per a orgue i timbales creada pel jove escolà Andreu Diport

Desenes de persones han omplert aquest diumenge al vespre la Basílica de Santa Maria de Montserrat per assistir al concert ‘Les set paraules de Crist a la creu’, de Théodore Dubois, dirigit per Xavier Sans en una versió per a cor, solistes, orgue i timbales. Es tracta del tradicional concert de Setmana Santa que cada any ofereix la Basílica i que atrau els amants de la música religiosa cap al monestir, enguany per escoltar la cruesa i el dolor de la mort de Crist. El programa musical ha comptat amb l’estrena de la peça introductòria per a orgue i timbales ‘Terra tremuit’, que ha creat Andreu Diport, jove format a l’Escolania de Montserrat, interpretada per Vicenç Prunés i Marc Casas.

L’oratori ‘Les set paraules de Crist a la Creu’ està considerat com l’obra mestra del compositor i organista francès Théodore Dubois. L’obra es va estrenar a Sainte-Clotilde el Divendres Sant de 1867 i està dedicada a l’abat Jean-Gaspard Deguerry, afusellat a la presó de La Roquette. Des de llavors, s’ha interpretat cada Divendres Sant a l’església parisenca.

El director de l’obra, Xavier Sans, ha explicat que el títol fa referència a les set paraules que va dir crist clavat a la creu, “però l’autor també agafa altres textos per aconseguir tant la part narrativa com la part d’expressió de sentiments”. Per Sans, l’obra és “una passió en petit” amb parts “molt contrastades” on el cor hi té un paper destacat.

Amb l’objectiu de donar oportunitats als joves compositors catalans i engrossir el repertori català contemporani per a orgue, aquest diumenge s’ha estrenat ‘Terra tremuit’ a mode de peça per introduir ‘Les set paraules’ de Dubois. El seu autor és Andreu Diport, un jove amb molta projecció internacional que s’ha format a l’Escolania de Montserrat, a l’ESMUC i a Varsòvia. Xavier Sans valora molt l’aposta que es fa per donar suport als joves compositors perquè creïn obres contemporànies que arribin al públic.

El concert ha comptat amb la interpretació de la soprano portuguesa Rita Morais, el tenor Oriol Guimerà, el baríton Oriol Mallart, Marc Casas a les timbales, Vicenç Prunés a l’orgue i el cor Fòrum Vocal, amb una quarantena de cantaires.

El concert està organitzat per l’abadia de Montserrat i compta amb el suport de la Fundació Salvat que actua de mecenes. El concert de diumenge és un esdeveniment musical que se celebra a la Basílica de Santa Maria cada Diumenge de Rams des de fa més de vint anys.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares
%d