El barri de Viserta de Monistrol de Montserrat compta des d’aquest dissabte 12 de juliol amb una ‘Plaça dels Gegants’. La inauguració d’aquest espai, situat a la confluència dels carrers Julià Fuchs i Germans de la Salle, es va fer en el marc de la Trobada de Gegants Centenaris que ha reunit un total d’onze colles geganteres d’arreu de Catalunya amb imatgeria de més d’un segle d’història. La trobada d’aquest dissabte a la tarda va estar el punt àlgid del programa de commemoració de l’estrena dels gegants de Viserta que va arrencar el passat 15 de juny amb l’estrena de la restauració de les figures originals i del nou vestuari.
El director del Centre de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Lluís Puig, ha estat l’encarregat de tallar la cinta que ha permès els gegants estrenar el seu espai. Acompanyat per l’alcalde de Monistrol, Joan Miguel, per la directora dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat, Maria Àngels Blasco, i per regidors de la corporació, Lluís Puig ha seguit el desenvolupament de la trobada de figures centenàries que ha començat a les cinc de la tarda amb la plantada de gegants i ha finalitzat amb el sopar de germanor al pla del Cremallera. Puig ha destacat la importància de celebracions com la que aquest dissabte s’ha portat a terme a Monistrol i ha explicat que reflecteixen el pes que la tradició gegantera té en la nostra cultura. Segons el darrer cens elaborat per Cultura, actualment existeixen 4.000 gegants arreu del país, 112 dels quals tenen més de 100 anys. Per la seva banda, l’alcalde de Monistrol, Joan Miguel, ha manifestat que “és un orgull per a Monistrol poder formar part de la tradició gegantera gràcies a aquests gegants centenaris”. Per a l’alcalde “els Gegants de Viserta són també els gegants de Monistrol i els ambaixadors de la cultura popular del nostre municipi arreu de Catalunya”.
La trobada que ha tingut lloc aquest dissabte a Monistrol ha reunit, segons va concretar Joan Pozo, coordinador del programa del Centenari dels Gegants de Viserta, les figures centenàries originals que, en casos com la geganta de Cal Fiol de l’Arboç, “no havien sortit mai del municipi i ho ha fet en aquesta ocasió tan especial per a nosaltres”. Entre les figures participants, va destacar també la presència dels gegants del barri d’Avall de Montbrió del Camp els quals, amb 200 anys d’història, eren les figures de més edat de totes les que van prendre part de la trobada que va començar amb una gran cercavila que va travessar tota la vila, des del carrer del Pla fins al pla del Cremallera, en un recorregut que va portar les colles participants pel passeig de la Canaleta i el nucli antic fins arribar al barri de Viserta, on es va procedir a inaugurar la nova Plaça dels Gegants i a fer la mostra de balls per part de cada una de les colles. La trobada va finalitzar amb el sopar de germanor, a base de botifarra i mongetes, que es va fer a l’aire lliure i que va reunir geganters i veïns del municipi monistrolenc en una vetllada que es va tancar amb el gran ball de vetlla.

La Trobada de Gegants Centenaris s´h fet coincidir amb la celebració de les festes del barri de Viserta, al qual pertanyen els tres gegants de Monistrol. El programa ha continuat aquest diumenge amb la tradicional xocolatada popular, de bon matí, la passada fins a l’església de Sant Pere, on s’ha oficiat la missa cantada per l’Orfeó Monistrolenc, i una ballada a càrrec del Ramir, la Constança i la Diana, a la plaça de l’església, un cop ha finalitzat l’ofici religiós. Entre els actes vinculats al centenari que completaran el diumenge hi ha l’estrena de l’obra de teatre ‘Viserta o el carrer del Sac”, escrita pel monistrolenc Carles Banqué.
.