Entre la terra que han dipositat al Roure del Trcentenari hi ha la de procedent de Castellbell i el Vilar
Foto : twiter Josep Belmonte
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha presidit aquest diumenge l’acte del Roure del Tricentenari, un arbre plantat amb terra d’arreu de Catalunya al monestir de Santa Cecília de Montserrat (Marganell). La Generalitat commemora així els tres-cents anys del 1714 amb una acció simbòlica que reuneix a la muntanya de Montserrat el conjunt del país. L’esdeveniment ha comptat amb els parlaments institucionals del’alcaldessa de Marganell, Isabel Ramon; del comissari del Tricentenari, Miquel Calçada; del P. Prior de Montserrat, Ignasi M. Fossas, i del conseller de la Presidència de la Generalitat, Francesc Homs
A continuació, les autoritats s´han dirigit a l’espai on està plantat el Roure del Tricentenari. Allà, els alcaldes o representants dels municipis de la Ruta 1714(Barcelona, Cardona, Cervera, Els Prats de Rei, La Seu d’Urgell, Lleida, Moià, Sant Boi de Llobregat, Santa Eulàlia de Riuprimer, Talamanca i Vic) i els quatre alcaldes dels municipis del Patronat de la Muntanya de Montserrat (Marganell, Collbató, el Bruc i Monistrol de Montserrat), han abocat a l’escocell de l’arbre els grapats de terra dels seus municipis. Per la seva banda, el comissari del Tricentenari, Miquel Calçada hi aportarà la terra recollida a Sabadell, la seva ciutat natal.
El roure del Tricentenari: un símbol de la fortalesa de Catalunya plantat a Montserrat amb terra de tot el país
El roure és un arbre tradicionalment arrelat a la nostra terra, i el del Tricentenari representa la voluntat de ser de Catalunya, que s’ha evidenciat al llarg dels segles amb la unitat i la fermesa del projecte col•lectiu del país malgrat totes les adversitats. L’objectiu és recordar a les generacions futures el compromís del passat amb el futur. L’arbre s’ha plantat amb la col•laboració dels pobles, viles i ciutats de Catalunya, que han aportat un saquet de terra d’una zona significativa del seu territori. Aquesta aportació simbòlica dels ajuntaments de Catalunya representa la força del país, ja que el roure creixerà amb la terra de tots els racons de Catalunya entre les quals hi havia la de Castellbell i el Vilar, com a símbol d’unitat i fermesa. En aquest sentit, l’arbre és també una icona del país que creix i que es projecta cap al futur.
Els saquets de jute que contenen la terra han estat confeccionats i estampats pels interns que treballen als tallers del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció(CIRE). A més, la logística de la recollida de la terra dels municipis catalans ha anat a càrrec de les colles d’interns de serveis exteriors del centre.
El roure, a més de ser un símbol de fortalesa, és també un arbre propi de la muntanya Montserrat, un lloc únic al país per la sevacàrrega espiritual i cultural i pel lloc central que ocupa a la geografia catalana. L’emplaçament triat per plantar el roure del Tricentenari és l’antic monestir de Santa Cecília( Marganell ), fundat el segle X i on s’hi va instal•lar una comunitat monacal anterior al Monestir de Santa Maria de Montserrat. Per tant és, d’alguna manera, el primer punt de cultura i espiritualitat de la muntanya.
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha apel·lat a Europa perquè “no tanqui la porta” a un “projecte que és un exemple rotund de compromís democràtic, convivencial i amb sentit positiu”. El portaveu creu que això no ho pot fer “l’Europa que incorpora un missatge de pau i de democràcia com la manera de resoldre els problemes i de fer front als reptes”. “Un projecte col·lectiu com el que representa el poble de Catalunya”, en la mesura que és democràtic, “ha de ser un projecte que tingui premi”. Dins d’aquest context, el conseller Homs s’ha referit al saquet de sorra procedent d’Aquisgrà (Alemanya) amb el qual el Govern ha contribuït a la plantada de l’arbre i que ha abocat ell mateix. El grapat de terra d’Aquisgrà, el centre polític de l’imperi de Carlemany, que ha estat recollida pel Casal Català de Colònia, “simbolitza també Europa en aquests moments”, l’Europa que “nosaltres reivindiquem” i a la qual “en hi sentim adherits”.D’altra banda, el comissari del Tricentenari ha destacat que” la muntanya de Montserrat és punt de referencia en la nostra historia col·lectiva” i que el roure, que “alimentarà la terra d’arreu de Catalunya”, simbolitza “el nostre compromís diari i constant, sense data de caducitat, amb aquesta terra que estimem”. Un arbre que “arrelarà i creixerà ferm”, capaç de ”resistir qualsevol, inclemència, com la nostra identitat”.
Fotos Gencat