18/05/2022

Quarta jornada dels debats educatius a Castelbell i el Vilar

El passat 5 de març es va fer la quarta trobada del programa “Debats Educatius”, en la qual van haver força incorporacions noves, amb un total de 17 persones de diferents àmbits, interessades en el tema de l’educació. Ha estat la trobada en què el ventall d’àmbits representats ha estat més variat, de la qual cosa ens congratulem. Es torna a fer una síntesi de les trobades anteriors.

Es va iniciar el debat intentant avançar la proposta de concretar situacions i arguments a favor de les habilitats socials, insistint en que no cal concretar molt per edats ja que en matèria d’habilitats socials té més pes el modelatge per part de les persones adultes.

Van tornar a sortir els següents aspectes:

El fet que hi ha contextos diferents, família, escola, centre d’esports…que permeten l’argot. El problema de l’argot apareix en el moment que es coincideixen diferents ambients de tolerància, per exemple al pati o esplai o equip de futbol, on conviuen infants de famílies que el toleren i altres que no. El tema dels comportaments al futbol sempre encén les converses amb mals exemples però també es van posar exemples de bones pràctiques que es porten a terme en alguns pobles i que puntuen més els bons comportaments que els resultats del marcador.

El fet que hi ha diferència entre els models que es reben de família i escola i els que es reben dels mitjans de comunicació, algunes fins i tot contradictòries: escopir al camp de futbol, etc, que s’acaben convertint en pràctiques acceptades socialment. És important la intencionalitat de les paraules o els gestos, ja que a vegades no van dirigides a ningú.

Hi ha models familiars d’altres cultures però també de la nostra que empren altres vocabularis o expressions com ara gilipolles, collons o mal parit, sense intenció ofensiva, sinó que dependrà de la significació que l’interlocutor li doni. Cal evitar generalitzar les famílies d’altres cultures com les que no respecten la convivència i les famílies catalanes com aquelles que ho fan tot i sempre bé. A tot arreu hi ha de tot i el que volem és fer un modelatge que millori la convivència en la comunitat que formem la gent de Castellbell i el Vilar, sense mirar d’on venim.

També cal tenir en compte que el hom considera de mal o bon gust depèn de la seva subjectivitat.

Aquesta vegada el debat va ser molt viu i en alguns moments dispers, introduint temes d’actualitat com ara l’ús de la tecnologia, la conveniència de fer-les servir als centres docent, les inseguretats que provoquen en algunes generacions, etc.

El grup va coincidir en què molts dels problemes de convivència provenen de la manca de comunicació i potser seria interessant focalitzar el treball en aquest tema. Per a millorar la convivència cal millorar la comunicació. Això es pot fer tant creant aspectes formals (saludar, escoltar amb les orelles lliures…) com situacions que fomentin la comunicació (sopar plegats, no engegar la tele a l’hora dels àpats, o no usar teles, DVDs o consoles com una sortida fàcil per a tenir les criatures entretingudes…). Es va insistir en què en aquest debat sobre comunicació també participin les institucions i teixit associatiu.

Tot plegat va derivar en una mirada cap a determinats models de famílies que possiblement va ser massa categòrica i esbiaixada, fent judicis de valor que no aporten cap alternativa de solució. Ens hem d’esforçar en mirar-nos com una sola comunitat, sense distingir orígens.

Per últim, la propera reunió es mou al segon dijous d’abril, per evitar dates festives. En properes trobades s’hauria d’evitar dispersar el tema. Al contrari, hauríem de fer esforços per arrodonir quin format donarem al nostre discurs, que pugui agradar a famílies i infants, amb una mirada amable, positiva que doni valor a les relacions i aporti suggeriments per a millorar-les. I sobretot, un discurs en el qual totes les famílies es puguin sentir vinculades.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: