25/06/2022

Rècord de donacions d’òrgans i còrnies a Althaia de Manresa durant l’any 2016

Text: fundaciói Althaia Manresa

· Durant l’any 2016 hi ha hagut 7 donants d’òrgans, la xifra més elevada fins al moment

· Els donants de còrnia han estat 78, tres vegades més que al 2015, en què n’hi va haver 26

· Althaia ha estat el quart hospital de Catalunya en donació de còrnies, només per darrere de l’Hospital Clínic, l’Hospital de la Vall d’Hebron i l’Hospital de Sant Pau

Catalunya ha estat l’any 2016 el primer país del món en nombre de trasplantaments per milió d’habitants i també un dels primers en nombre de donacions. Un fet que també s’ha manifestat a les nostres comarques. El 2016 ha estat fins al moment l’any amb més donacions d’òrgans i de còrnies a la Fundació Althaia. En concret, hi ha hagut un total de 7 donants d’òrgans i 78 de còrnies. Els bons resultats són fruit de la solidaritat de les famílies, una vuitantena l’any passat, que en un moment molt difícil decideixen fer la donació i, també, d’un treball multidisciplinari de tota la institució centralitzat des de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de la Fundació Althaia.

Habitualment les extraccions d’òrgans es fan en pacients que han tingut una mort encefàlica. Al desembre del 2015 es va fer a Althaia el primer cas d’extracció d’òrgans en asistòlia controlada, una nova modalitat que requereix una tècnica complexa per extreure els òrgans després de l’aturada cardíaca. Durant el 2016 s’ha consolidat aquesta modalitat, mitjançant la qual s’han realitzat 3 extraccions d’òrgans. Els 4 casos restants han estat de donants en mort encefàlica.

 

 

Equip propi per a l’extracció de còrnies

Durant el 2016 s’ha iniciat i consolidat el treball d’un equip propi de la Fundació Althaia per a l’extracció de còrnies. Fins ara, les extraccions les realitzaven equips externs del Banc de Sang i Teixits (BST).

El nombre de donants de còrnies, 78, ha estat el triple que al 2015, en què n’hi va haver 26. Althaia ha estat el quart hospital de Catalunya en donació de còrnies, només per darrera de l’Hospital Clínic, l’Hospital de la Vall d’Hebron i l’Hospital de Sant Pau. A més, ha estat el primer hospital de Catalunya amb un percentatge més alt d’aprofitament de les còrnies extretes.

La Coordinació de Trasplantaments d’Althaia està integrada per professionals mèdics i d’infermeria. Aquest equip no només coordina els processos de donació d’òrgans i de teixits, sinó que és l’encarregat de promoure la donació tant dins com fora de la institució amb reunions i xerrades de sensibilització.

Característiques d’un donant a Althaia

Qualsevol persona és un donant potencial, sempre que en vida no s’hagi manifestat en contra de la donació, però seran les condicions clíniques en el moment de la mort les que determinaran la possibilitat de donació tant d’òrgans com de teixits per al trasplantament. Només un 1% de les morts registrades en un centre sanitari poden acabar en donació potencial d’òrgans. Pel que fa a la donació de teixits, aquest percentatge és del 10%.

Un procés de donació implica la col·laboració de molts professionals, tot i que no seria possible sense la solidaritat de les famílies.

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: