18/05/2022

Sorea volia incrementar preus per sobre de la mitjana a Castellbell i el Vilar

Ahir dimecres 11 de Juny en el ple municipal de l´Ajuntament , es van discutir dos punts que feia referència a l´empresa Sorea SA , doncs bé el darrer punt , que va ser molt discutit tant per la regidora de Medi Ambient com per la oposició i al final del plenari amb algunes persones del públic .
La regidora Neus Palacios va explicar un informe de SAS CONSULTING i que detalla les propostes de l´empresa Sorea Aquest punt , la de liquidació i estat de comptes corresponent al 4art trimestre del 2012 del servei d´aigua potable i gestió del clavegueram al municipi de Castellbell i el Vilar .

L´empresa d´aigües , va proposar un increment en les tarifes del 14,20% , per sobre de l´actual que es el 17,63% ja que l´empresa calcula a tarifa mitjana i no pas als preus reals vigents . El rendiment del servei en el Sorea basa el seus càlculs de costos es molt baix i no es raonable per un servei que fa 29 anys que està prestant. Això afecta a totes les despeses variables (energia elèctrica, tractament, cànon de l’aigua, etc.).

Els preus que fa referencia SOREA SA , no expliciten el estudi real que es del 4,53% (3,60% per any ) quan l’increment real de l’IPC des de març de 2012 a març de 2013 (període de temps mes proper a l’estudi) es del 2,4 %. L´empresa té un 40% d´operaris d´un ofic, un administratiu i altres despeses de personal i de personal tècnic , amb tot això no descompte cap import per a personal d´altres tasques com les obres ja que van a factures apart.

Les despeses en energia elèctrica les calcula la empresa tenint en compte el mal estat del servei aplicant-hi un increment del 4%, 5,04% a l’estudi, i no justificant cap gestió per tal d’optimitzar els preus de les diferents pòlisses d’energia elèctrica del servei, malgrat la variada oferta existent en aquests moments per les diferents companyies subministradores i gestores de preus. En quant a materials i conservació no desglossa els imports que preveu però això sí inclou millores per despeses imprescindibles , sense haver demanat autorització a l´Ajuntament Sorea no pot imputar millores que no han estat proposades amb anterioritat a l’ajuntament i que aquest no hagi considerat convenients i les hagi aprovat explicita y degudament. Per tant no es put incloure aquesta despesa a la tarifa per 2013-2014. segons la mateixa consultoria.

Sorea incorpora a la seva proposta de tarifes, unilateralment, sense que aquest estat de comptes hagi estat revisat ni aprovat per l’ajuntament, ni s’hagi pactat de mutu acord fer-ho així, 12.360 €/any, durant quatre anys per tal de compensar 49.439,93 € de l’estat de comptes que ha presentat el 12 d’abril d’enguany. No corresponent incloure cap import per despeses extraordinàries en l’estudi de tarifes per 2013-2014. El Benefici Industrial que Sorea aplica es del 16% sobre les despeses d’explotació, es un percentatge alt, i no sembla la millor manera d’incentivar l’estalvi i la optimització del costos del servei que es repercuteixen sobre els veïns de Castellbell i el Vilar, ja que a més despeses mes benefici industrial per el concessionari, i a menys despeses, menys benefici industrial per aquest. Sorea inclou en l’estudi un import de 21.570 € en concepte de Fons de reposició. Donat que el fons de reposició no es una despesa de Sorea i es un concepte aliè a Sorea, i que es tracta d’un import que es de l’ajuntament i per l’ajuntament, aquest últim ha de decidir quina es la quantitat que vol incloure a la tarifa, i si el vol incloure o no a les tarifes que paguen el veïns de Castellbell i el Vilar.

I com a tall de conclusió al final de l´informe ofert per la consultoria al qual ha tingut accés aquest diari , assenyala que en el suposat cas que es refés l´estudi correctament no implicaria en cap cas un augment de preus si no que les baixarien .

Feu clic per puntuar aquesta publicació
[Total:% total_count% mitjà:% mitjana%]

Share and Enjoy !

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: